Nieuwsbrief juli 2016

Beste CraftBotters,

Eens in de zoveel tijd een weergave van ondervindingen, aanbevelingen en afwegingen betreffende de Craftbot, hieronder weergegeven. Wanneer u opmerkingen of vragen heeft, dan horen we het graag.

Mocht u naar Duitsland op vakantie gaan: we zijn een Duitse versie gestart van onze website ;-): CraftBot.de logo alpha

Fijne vakantieperiode gewenst! 


Nieuwe instructie video’s

bed leveling

Er zijn verschillende nieuwe instructievideo’s beschikbaar voor de CraftBot. Ze zijn hier verzameld.

Een en ander betreft onder meer bed leveling, firmware updating, hotend vervangen.


CraftWare 1.14 en profielen beschikbaar

Velen zullen de nieuwe versie van CraftWare al geïnstalleerd hebben, deze nieuwe versie lost een aantal eerdere bugs op. Met name de grafische weergave en de snelheid van slicen is verbeterd. Geadviseerd wordt dan ook te upgraden naar deze versie.

Er is tevens een versie voor de Mac en Linux beschikbaar. De Mac versie is stukken verbeterd ten opzichte van de eerdere versie, maar haalt nog net niet het niveau van de Windows versie. Men heeft met name nog problemen om de grafische weergave van het 3D Gcode venster adequaat te krijgen. 

We hebben onze profielen voor CraftWare aangepast voor CW1.14. Een uitleg en de profielen zijn hier te vinden. De profielen (eenvoudig en uitgebreid) zijn tevens hier te vinden (klik op de plaatjes in die post). 

CW1.14 all Craftware profiles

Wanneer u verbeteringen wilt voorstellen, dan horen we het graag! Vooral de invloed van settings onder het ‘advanced’ blad, de entry points (de naden dus) zijn nog steeds een bron van verwondering.


Wall of Fame

We zijn een “Wall of Fame” gestart met 3D prints van onze klanten. We zouden het leuk vinden om meer resultaten te ontvangen! 

Graag mailen naar info@craftbot.nl. Eventueel met verwijzing naar het gebruikte model, printmateriaal en of u uw naam vermeld wil zien.

arm 

Een indrukwekkende Robotarm in PLA geprint door Kai-Ming Kwok. Het ontwerp is hier te vinden en is van daGHIZmo


Nieuw Glasachtig filament beschikbaar!

Als eerste in de “westerse wereld” hebben we een nieuw soort filament beschikbaar: SBS Glass en Solid.

Dit is gebaseerd op SBS, familie van rubbersoorten als gebruikt voor autobanden en schoenzolen. De meeste kleuren zijn echter in transparante uitvoering en hebben een natuurlijke glasachtige uitstraling. Het transparante karakter komt het meest naar voren in prints met een enkele buitenlaag, maar ook bij meer massief geprinte objecten komt de doorzichtige uitstraling naar voren, waardoor het object diepte krijgt.

gelaagd (3)

Het voordeel van dit filament is dat het kan worden nabehandeld met D-Limonene een extract van sinaasappelschillen. Daardoor lost het oppervlak licht op,  vormt een egaal geheel en wordt transparant. D-Limonene wordt aangebracht met bijvoorbeeld een plantenspuit. Het proces wordt gestopt door -na ongeveer een minuut- het object te drogen middels een haardroger. 

Doordat SBS opgelost kan worden heeft het hetzelfde voordeel als ABS (dat glad gemaakt kan worden met aceton). Andere printmaterialen kunnen niet op een dergelijke manier ‘smooth’ gemaakt worden.

Dit filament wordt gemaakt door Ruslan en Tatjana, een Russisch stel met het hart op de juiste plaats…

mini-DSC_9237


Onderhoud

Vergeet u niet elke 50 printuren de geleiders van de XY beweging (smooth rods) te oliën met PTFE olie.  Dit geldt tevens voor de Z spindle en de Z geleiders. Zie tevens deze video. 

olie

Ook is het aan te bevelen om zo nu en dan -terwijl de machine uit is gezet- aan alle onderdelen te voelen of er niet iets is los getrild. Ook de aandrijfbanden moeten onder voldoende spanning staan.  Bij onderhoud hoort ook een update van de firmware (zie onder). 

Mocht de CraftBot  meer herrie gaan maken in de loop van de tijd, dan zijn waarschijnlijk de lagers beschadigd van het XY mechanisme.. Het is aan te bevelen om deze te vervangen door kunststof lagers die onderhoudsvrij zijn. We hebben daartoe een set beschikbaar. Wanneer de stalen geleiders beschadigd zijn (groeven) dan moeten die ook vervangen worden. U kunt e.e.a. door ons laten uitvoeren of zelf zelf doen. Uiteraard helpen we u wanneer nodig per email. 

drylin-assen-600x600


Voordelen verschillende Nozzle groottes

In dit artikel geven we de voordelen weer van verschillende Nozzle groottes. Met kleinere Nozzles dan de standaard 0.4mm kunner er meer delicate prints gemaakt worden, terwijl met Nozzles met bijvoorbeeld 0.8mm opening, prints met een laaghoogte van 0.6mm gemaakt kunnen worden: twee keer zo snel printen dus! Geschikt voor technische modellen of wanneer er een snelle “draft” studie gedaan wordt. Zie tevens dit artikel. 

set MK8 nozzles  

Grotere Nozzles geven ook de mogelijkheid om in “Vase mode” een enkele buitenlaag te printen zonder invulling. Een wanddikte van 1.2mm is dan mogelijk. Een profiel voor SBS en Simplify3D is hier te vinden. 

We hadden al verschillende E3d Nozzle groottes voor onze hotend upgrade beschikbaar, maar nu ook MK8 Nozzles in verschillende groottes voor de standaard hotend. Er zijn tevens enkele RVS Nozzles beschikbaar. Deze zijn nodig voor bijvoorbeeld het gebruik van Carbon gevulde filamenten.

Wanneer u de Nozzle vervangt: houd het (rubberen) heater blok van de hotend goed vast met een waterpomptang, terwijl u met een steeksleuteltje de Nozzle los en vast draait. Dit moet met een verhitte extruder gebeuren! 

DSC_8004


Nieuwe Firmware 8886 beschikbaar, met opmerkelijke nieuwe functies!

De nieuwe firmware heeft met name de volgende verbeteringen:

  • Tijdens het printen “on the fly” kan de snelheid gewijzigd worden, alsmede de flow van de extruder en de temperatuur van bed en extruder

lcd-speedHierdoor hoeft een print dus niet opnieuw gesliced en geprint te worden wanneer u na start van de print de extruder temperatuur toch iets wil wijzigen of de snelheid wel iets omhoog kan gezien het gewenste eindproduct. 

  • Wanneer de printer tijdens het printen wordt uitgezet (of er een stroomonderbreking is) dan kan de print hervat worden wanneer de CraftBot weer aangezet wordt

stroomuitval_3 cropb

  • Een betere weergave van de printtijd en resterende printtijd.
  • De temperatuur meting is veel nauwkeuriger tot 300 graden.
  • Een “corner tweak” functie is toegevoegd. Middels een M1210 commando kan de vertraagde reactie van de druk in de extruder gecompenseerd worden.

Meer info hier, in het Engels. 


Firmware uploaden

Deze nieuwe firmware is te uploaden naar uw CraftBot middels CraftPrint. Geadviseerd wordt om dit middels CraftPrint 1.04 te doen (die mee geïnstalleerd wordt met Craftware 1.14). 

Het advies van CraftUnique is om nieuwe firmware als volgt te installeren:

The beste methode om nieuwe firmware te installeren is door eerst de huidige firmware te wissen. De “knopjes”of wel gaatjes hiervoor zitten onder de connector om een USB kabel aan te sluiten aan de rechter zijkant.

firm1

De knopjes kunnen ingedrukt worden middels een stukje filament. Druk eerst de onderste knop in en houd deze ingedrukt terwijl u de bovenste knop indrukt. Laat dan beide knoppen los. Het is belangrijk om hierna de CraftBot minstends 5 seconden uit te zetten middels de schakelaar aan de achterzijde. Zet daarna de CraftBot weer aan en update de firmware middels CraftPrint. Instructies voor CraftPrint zijn hier te vinden. 

Een video voor updaten van firmware is tevens hier beschikbaar. 


Hotend upgrade beschikbaar.

Voor onze eigen printers hebben een half jaar geleden een aangepaste versie gemaakt van de hotend in aluminium uitvoering. Deze is gebaseerd op de beproefde E3D hotend. We en zo’n 50 internationale CraftBot gebruikers hebben daar naar tevredenheid mee geprint inmiddels.  

UpExtr1 voor

Dit is een “plug in” aluminium vervanging van de standaard PEEK hotend. Deze standaard hotend voldoet prima, maar schiet tekort bij meer exotische filamenten. Zie hier

Een uitgebreide pdf manual met uitleg en tips is hier te downloaden. 

De voordelen van deze Hotend Upgrade zijn:

  • ook flexibel filament en hout-gevulde filamenten betrouwbaar printen
  • tot 300 graden extruder temperatuur mogelijk (ipv 260 grC bij PEEK)
  • minder kans op verstoppingen door een beter koelprofiel en eenduidige filament doorvoer
  • volledig metalen opbouw
  • de upgrade hotend kan op dezelfde wijze gemonteerd worden als de bestaande hotend.

 

Fijne vakantieperiode gewenst!