Nieuwsbrief December 2016

Graag houden we u op de hoogte van ontwikkelingen betreffende  de CraftBot.  Hieronder kortweg een aantal items die mogelijk uw belangstelling hebben.

We wensen u fijne feestdagen en een fantastisch 2017!

Bart ter Haar en Marianne Dragt.

 


Decemberkorting

discount-xmasTot 31 december geeft CraftUnique extra korting op de CraftBot Plus en CraftBot 2.

De CraftBot plus kost tijdelijk 1059 Euro inclusief BTW (110 Euro korting) .

De CraftBot 2 kost 1229 Euro (140 Euro korting).

Dus als u een tweede printer nodig hebt of familieleden niet van uw CraftBot kunnen afblijven is dit het ogenblik!

 

 

 

 

 


Ontwikkelingen en plannen

2016-11-16_01-20-01

CraftUnique is bezig om de volgende versie van Craftware, 1.15 gereed te maken. Naar zeggen is deze betrouwbaarder voor Mac gebruikers.

De firmware wordt continu geüpdate, er zijn nu veel instellingen om tijdens het printen te tweaken. Er zijn ook veel bugs opgelost en is de temperatuur meting accurater.

Als u tevreden bent met de 3D prints: vooral zo laten! Als u prijs stelt op een CraftBot met up to date firmware, dan kan deze via CraftPrint en een USB kabel online geüpdatet worden.

 

 

We hebben nog de volgende posts in voorbereiding:

  • toepassing supportstructuur en verband met laaghoogte
  • tweaken van naden
  • invloeden van padbreedte / nozzlegrootte op de 3D print
  • vase mode printen met de CraftBot XL, met PETG en SBS.
  • SBS glad en doorzichtig maken met D-Limonene

Wanneer u onderwerpen mist, laat het ons horen!

 

 


CraftBot beste “plug and play’ printer. 

3dhubs-2017-plug-and-playDe CraftBot is ook dit jaar weer als beste getest op 3D Hubs. Dit jaar in de categorie “Plug and Play” printer. Zie hier.

 

 

 

 

 


CraftBot XL: enorm printvolume van 26 liter! 

craftbotxl-sizeIn vergelijk: de CraftBot Plus heeft een printvolume van 10 liter. Het bed is 5 centimeter breder geworden (30 centimeter), maar de winst zit vooral in de hoogte: in plaats van 20 centimeter printhoogte is deze 44 centimeter!

In aanleg dachten we daar helemaal niet zoveel gebruik van te maken, maar niets bleek minder waar. Die enorme hoogte ontsluit veel mogelijkheden, zoals een een veel indrukwekkender 3D print van een 3D scan van een persoon. 3D Prints van een groter formaat ogen ook volwassener. Ons atelier staat inmiddels vol met vazen en lampenkappen ;-) De CraftBot XL is uitgerust met rails in plaats van assen met ronde lagers. Dit levert stabielere mechanische eigenschappen op.

In december kost de CraftBot XL 1995 Euro. We hebben tevens glasplaten beschikbaar voor de CraftBot XL.

Voor de CraftBot XL ontwikkelen we een hotend upgrade, echter gebaseerd op de Vulcano van E3D.

 


Vernieuwde hotend upgrade

2016-12-12_03-28-322016-12-12_03-28-50

 

We zijn onze vernieuwde hotend upgrade aan het testen. Deze zal gebaseerd zijn op het nieuwe heaterblock van E3D. Met dit blok zal de extruder iets meer flow hebben. Door de siliconen hoezen voor het heaterblock zal de nozzle veel minder Ooze oppikken waardoor de print veel strakker blijft. Voor de CraftBot XL ontwikkelen we een soortgelijke hotend, echter gebaseerd op de Vulcano van E3D.

Deze hotend upgrade is bedoelt om met hogere temperaturen te printen (meer dan 260 graden) en kan tevens flexibele filamenten zoals Ninjaflex.

 

 


Upgrades voor de CraftBot

Na een jaar en meer dan zestig CraftBots geleverd te hebben, hebben we enig zicht welke onderdelen aandacht behoeven. Tot juli dit jaar betrof dat met name de bekabeling. Na flink gebruik kon het zijn dat bijvoorbeeld de heater kabel het begaf door slijtage. Dit euvel is uiteraard verholpen voor gebruikers die daar problemen mee hadden. Inmiddels is voor die eerdere generatie CraftBots een verbeterde kabelbundel beschikbaar. Zie hier.

CraftBots na juli 2016 hebben een andere bekabeling, namelijk bestaande uit een zogenaamde ‘flat cable’ die minder storingsgevoelig is en bij een probleem gemakkelijker te vervangen is.

Toenemende herrie….

drylinIn onze ogen is er nog één aspect aan de CraftBots dat ruimte heeft voor verbetering, en dat zijn de lagers van de assen voor de horizontale beweging. Er is veel te voorkomen door voldoende te smeren, maar uiteindelijk zal er toch vuil komen tussen de stalen balletjes van de horizontale lagers. Ook zal de speling toenemen tot de as. Dit levert met name meer geluid op.

Mocht u daar inderdaad last van ondervinden, dan adviseren we die lagers te vervangen door kunststof IGUS lagers. Die kosten 25 Euro voor 8 stuks. Mochten de assen erg gegroefd zijn, dan zullen die ook beter vervangen worden. Indien u niet de tijd of mogelijkheden heeft om die lagers te vervangen, dan kunnen wij dat eventueel voor u doen.

 

 


Whatsapp groep CraftBot van Wim

whatsappWim van der Schouw, uiteraard een CraftBot bezitter, zou graag een Whatsapp groep beginnen voor specifiek de CraftBot. Dit om ook onderling tips en ervaringen uit te wisselen en niet afhankelijk te zijn van het CraftUnique forum:

Beste Craftbotters, dank zij de geweldige email ondersteuning en het forum van Bart worden we bij technische problemen snel en effectief geholpen. Toch zou ik graag ook op andere gebieden uitwisselen. Het gaat dan om soorten filament, instellingen, modellen aanpassen of ontwerpen, het gebruik van support bij het 3D printen enz. Met een WhatsApp groep gebben we direct contact en kunnen we van elkaars deskundigheid gebruik maken. Je reageert wanneer je wil en blijft op de hoogte van ons aller activiteiten. Ik hoop op een flink aantal deelnemers, groet Wim van der Schouw.

Het telefoonnummer van Wim voor de Whatsapp groep is:  06-81362244

 


WIFI gebruik voor de CraftBot 2 en XL. Losse module voor de CraftBot PLUS

2016-12-12_02-53-16De CB 2 en CB XL hebben een WIFI module. Daarmee kunnen er via een App op de telefoon alswel CraftPrint bestanden gezonden worden naar de CraftBot. Tevens is er via de app / CraftPrint inzicht in de voortgang en temperatuur van de CraftBot. Voor besturing via Craftprint is versie 1.06 nodig, die hier separaat te downloaden is. Voor Apple en Android kan de gratis CraftBot2App in de stores gedownload worden.

Er is een video beschikbaar voor het gebruik van de WIFI functie, zie hier.

WIFI uitbreidings module voor de CraftBot PLUS

De CraftBot PLUS kan uitgebreid worden met een WIFI module. De kosten zijn in onze ogen niet gering; ergens tussen de 150 en 200 Euro. Mocht u echter de CraftBot PLUS willen uitbreiden met een WIFI module, laat het ons graag horen. info@craftbot.nl

 

 


Porcelein: Keramische 3D prints met Ceramo!

cerano-texNa weer veel gedoe met de Russische douane lijkt het toch te lukken. Naast het SBS glas van Filamentarno  krijgen we nu ook hun nieuwste filament binnen: Ceramo!. Het is hier beschikbaar.

Er zijn twee versies: een gladde variant en Ceramo TEX, die een grovere structuur heeft.

Dit filament lijkt na printen op porselein. Het klinkt ook zo als je de print ergens tegen aan stoot. De print  is bestand tegen temperaturen tot 100 graden Celsius. In vergelijk: PETG wordt zacht bij 70 graden en PLA bij 50 graden.  Een post erover: zie hier. En een artikel bij 3Ders, zie hier.

 

 

 


Kleine berichten:

yolanda-4Hout filament

Yolanda heeft hout filament getest van Makerpoint, zie hier.

 

 

 

 

 


 

3d-teksten3D Builder

Als alternatief voor Netfabb kunnen Windows gebruikers ook het gratis 3DBuilder gebruiken voor reparatie, aanpassingen en tekst toevoegingen van modellen. Zie hier.

 

 

 

 


euro teken

 

Wat kosten die 3D prints toch?

Enige bespiegelingen betreffende de kosten van 3D Prints voor familie en kennissen door ons kan hier gevonden worden.

 

 

 


 

makeErvaringen na een jaar CraftBot.nl

Als architecten is de detailhandel voor ons nieuw. We hebben veel geleerd het afgelopen jaar! We hebben er hier een post over geschreven; wellicht interessant voor anderen die ook plannen voor een webshop hebben.

 

 

 

WP_20160331_18_32_57_Pro

Overigens was het voor ons gemakkelijker om CraftBot.nl te starten, doordat we gebruik konden maken van de juridische en ondersteunende structuur van ons architectenbureau Balans.

 

 

 


 

Bart ter Haar