Jij hebt toch een 3D printer? Kan je even…..

Als je de CraftBot voor je eigen projecten gebruikt is de sky de limit. Of de grenzen van je levenspartner natuurlijk. Maar wat moet je rekenen als de buuv je vraagt iets te printen? Of wat als je er je inkomen uit wilt halen? Betreffende dat laatste: dan zal 3D printen an-sich niet voldoende zijn.

Wat betreffende de prijs van 3D printjes is er een behoorlijk spanningsveld met wat het zou moeten kosten (al de tijd die je hebt besteed om een beetje behoorlijk te kunnen printen) en wat door een klant als redelijk wordt ervaren.

En dan moet de klant ook in staat zijn om een adequate stl als 3D model aan te leveren: zelf getekend of gedownload van het internet. Vaak ontbreekt het een dergelijk model aan de juiste opbouw om accuraat gesliced te kunnen worden. Maar er van uit gaande dat er een 3D printbaar object wordt aangeleverd, ga ik van het volgende uit:

Wat ik zelf doe, is de objecten in de slicer zetten (ik doe dat in KISSlicer, maar CraftWare kan ook) en ze slicen met de gewenste instellingen. Voor de printtijd is vooral de laaghoogte van belang, maar ook de printsnelheid zelf natuurlijk. Ook heel bepalend is of je de objecten massief of met een % invult. Veel technische objecten print ik massief.

Daarnaast kan het bij sommige objecten zo zijn dat er veel support structuur geprint moet worden, dus dat ook instellen.

Anyway, ik zet zoveel mogelijk objecten in de slicer en slice de objecten. Zowel in Craftware als KISSlicer wordt dan de print tijd weergegeven.

Ik reken voor elk print-uur 2 Euro (een aanname voor de afschrijving van de CraftBot en onderhoud)

Dan heb je nog de kosten van filament. In KISSlicer kan je de prijs per cm3 instellen: daar vul ik 4 cent in. In Craftware kan je de lengte zien van het geprinte filament, bijvoorbeeld 30 meter. Op een rol PLA zit ruim 300 meter en kost 25 euro, dus voor 30 meter zijn de kosten 2,50 euro.

Maar je zou voor het gemak ook een prijs per print-uur kunnen aannemen van 3 Euro, waar de kosten van het filament zijn opgenomen en wat faalkosten.

Een mislukte print kan veroorzaakt worden door een lastige opbouw, bijvoorbeeld een heel ijle ruimtelijke vorm met veel en moeilijk te verwijderen support, of een lastig printmateriaal. Flexibel filament is al vele malen duurder dan PLA en geeft tevens meer risico om te mislukken. Voor de klant (en jezelf) is het moeilijk te bepalen waar je deskundigheid -in redelijkheid- eindigt en de moeilijkheid van het object een separate uitdaging wordt.

Daarmee samen hangende: er zijn ook de kosten van het instellen van de slicer. Ik reken daar 7,50 euro voor per object. Een beetje een gemiddelde: een makkelijk object kost minder tijd, een moeilijk object meer. Voor een simpel object zou je ook 5 euro kunnen rekenen en voor een delicaat object met veel support en faalkans wel 30 euro. 

Daarnaast heb je nog kosten van communicatie met de klant, de administratie enzo, maar die reken ik maar niet, want dan is het eind zoek.

Dus simpelweg is redelijk IMO

  • 3 euro per print-uur inclusief materiaal
  • 7,50 euro instelkosten per object (maar bij simpele objecten per printopdracht)

Wat kosten verhogend kan werken: het verwijderen van de support structuur of bijvoorbeeld het glad maken van ABS met aceton oid. Ik stel altijd voor dat de klant dat zelf doet….

Je kan op 3DHubs ook even kijken wat anderen rekenen. Je moet daar wel bedenken dat die prijzen uit gaan een 20% infill en geen support structuur. Ik sta daar ook, maar zelfs bij bovengenoemde redelijke prijzen krijg ik maar sporadisch een offerte aanvraag. Sommigen zitten echt op bodem prijzen of eronder. Het is maar hoeverre je jezelf serieus neemt.

Als je iets aan 3D printen wil verdienen moet je naar mijn idee iets “extra” doen. Zoals ik: engineeren van een ontwerp / CAD tekenen. Juist bedrijven komen dan bij me terecht. Een andere optie is 3D scannen van personen en printen bijvoorbeeld. Ook zijn er enkele ontwerpers die een inkomen halen uit het ontwerpen, tekenen en aanbieden van bijzondere 3D modellen. Die kan je dan downloaden, tegen een vergoeding, en zelf printen. Je ontwerpen zullen exceptioneel moeten zijn om een redelijke vergoeding te kunnen vragen.

Al het bovenstaande ook nog inclusief BTW! Het is dat het leuk is om dingen voor elkaar te krijgen en mensen te helpen, maar voor het gewin moet je echt een bijzondere insteek bedenken.

Bart