Draadprinten: snelle vormstudies met Cura

De laatste Beta van Cura heeft de optie om het model te printen als draadmodel. Daarbij wordt alleen de buitenkant ‘losjes’ en snel geprint.

Dit is een eerste stap naar echt 3D printen, in plaats van alleen “plakjes te stapelen”. Zelf hebben we ook wat experimenten in die richting gedaan, zie hier.

Stefanie Mueller heeft een poos geleden experimenten gedaan en een programma, wireprint,  ervoor gemaakt. Helaas is de ontwikkeling van deze software gestopt. Jammer want het zag er veelbelovend uit!

wireprint

De laatste Beta van Cura heeft deze mogelijkheid ook! Deze Beta (15.06.03) is hier te downloaden.

Hoewel nog zeker niet het resultaat van Stefanie Mueller, lukte het toch snel om onze obligate “boze eend” ermee te printen!

wp_20160107_23_37_41_pro

We zullen nog wat moeten sleutelen aan de instellingen, maar hier is te zien dat de extruder telkens een verticale beweging maakt voor de verticale en diagonale draden en daarna weer een horizontale ring.

Hoewel er veel missers zijn, is het eindresultaat toch zeker herkenbaar. Het voordeel van deze wijze van printen is dat er vormstudies gedaan kunnen worden, die tien keer zo snel geprint kunnen worden.

De Gcode is in Cura zelf niet goed te bekijken, maar in CraftWare, RepetierHost en Simplify3D redelijk.

Bart