Twee maal sneller printen! Test Craftware 1.13 en Beta firmware pr3Dator.1.0.350

We ontvingen de Beta firmware pr3Dator.1.0.350  en hebben die getest met CraftWare 1.13, CraftPrint 1.03 is gebruikt om de firmware te uploaden.

In deze firmware zijn nieuwe acceleratie algoritmes opgenomen en zijn er een aantal heating problemen verholpen.

We hebben vooral de acceleratie getest. Er is een enorme vooruitgang geboekt! Bij eerdere firmware versies was de maximale snelheid zo’n 80mm/s alvorens de stappenmotoren stappen misten. Dit resulterende in verschoven lagen. Nu bleek het mogelijk om 160mm/s te printen! 

Die snelheid toegepast op infill, loops en perimeter. De motor huidige verhoogd tot X50. Er is geen tweak van het acceleratie commando M1203 toegepast, zoals bij eerdere profielen van ons.
Zoals altijd printen we via een USB stick.
Het ziet er heel goed uit! Natuurlijk moet je de maximale flow van de extruder respecteren. Die is ongeveer 25 mm3 s voor PLA. Maar bij het afdrukken met standaard 0.4mm Pathwidth en 0.2mm Laaghoogte komt die beperking pas in het zicht boven de 300mm/s printsnelheid.
We hebben een STL om de versnelling te testen gemaakt: het zijn meestal lange lijnen, dus de maximum ingestelde snelheid wordt daadwerkelijk bereikt als gevolg van de versnelling. De stl heeft kleine oppervlakken, zodat de solid en 25% infill na slicen resulteren in korte printsegmenten
Ook hebben we een aantal geronde vormen gemaakt, allemaal met een andere resolutie. De losse “spline” vorm heeft de hoogste resolutie.
acc preset 3   acc preset 4
acc preset 1
acc preset 2
In het algemeen ging het printen goed met alle snelheden op 160mm/s.
Het enige dat problemen opleverde was de zeer gedetailleerde curve van de spline: de firmware hikte daar (de planner?), wat resulteerde in een rommelige printlijn. Wanneer de pad smoothing in CraftWare op 0.08 wordt gezet gaat het beter. Dit resulteert in een -niet waarneembare- vermindering van de resolutie.
WP_20151206_17_00_44_Pro  WP_20151206_17_01_23_Pro
Uiteraard kan je niet verwachten dat op die snelheid een bloedmooie print ontstaat. Zoals op de toplaag zie je kleine blobjes bij scherpe richtingsveranderingen. Wellicht zijn die te voorkomen met de nieuwe “early extrusion” in CraftWare. Dat moeten we nog proberen.
WP_20151206_16_58_50_Pro
Het bijbehorende profiel voor Craftware 1.13 waar mee geprint is, kan hier worden gevonden. Dit als basis voor mensen die e.e.a. uit willen proberen. Bedenk wel dat dit nog een beta is. Feedback wordt gewaardeerd!
Inmiddels hebben we tevens naar tevredenheid een groot object geprint met deze firmware. Dit echter met een Nozzle van 1mm, een laaghoogte van 0.8mm en een pathwidth van 1mm. Hier is echter de maximale flow van de extruder een beperkende factor: bij een maximum flow van 25mm/s levert dat een maximale printsnelheid van 40mm/s op.