Porcelein: Keramische 3D prints met Ceramo!

Keramische 3D prints zijn geweldig! Zie tevens dit artikel op 3ders.org.

Helaas, klei is moeilijk 3D te printen en vergt een andere extruder en tevens een compressor om te extruderen.

Onze Russische leverancier van SBS heeft daarom besloten om het beste volgende filament te ontwikkelen: een kunststof met de eigenschappen van keramiek, met inbegrip van de oppervlakte afwerkingsopties en de mechanische eigenschappen.

Met deze nieuwste ontwikkeling is Filamentarno  één van de meest vernieuwendste ontwikkelaars van 3D print materialen.

Ceramo en Ceramo-TEX

Er zijn twee typen filament ontwikkeld die Ceramiek nabootsen: Ceramo, de gladde versie en Ceramo TEX, die een gestructureerde oppervlakte heeft.

Ceramo is het basis product: een print resulteert in een zwaar en koel object met een oppervlakte dat lijkt op dat van keramiek. Zeker wanneer het nagenoeg solide geprint wordt. Als je de print stoot, dan is het geluid nagenoeg hetzelfde als wanneer je een keramisch voorwerp ergens tegen aan stoot.

Ook kan Ceramo nabehandeld worden alsof het een Keramisch product betreft. Middels schuren, polijsten kan een zeer glad oppervlakte verkregen worden.

Van de twee materialen, CERAMO is het hoofdproduct. Bij 3D geprint, het resulteert in een zware, koele object met een oppervlak dat lijkt op dat van keramiek – vooral wanneer 3D bedrukt met een 90 tot 100 procent vulling. Het creëert zelfs dat karakteristiek aardewerk geluid wanneer je de oppervlakte te raken met een ander object, en het plastic kan worden behandeld als keramische tijdens post-processing. Dat betekent schuren, polijsten en schurende behandeling van een zeer glad oppervlak en toonbaar te maken.

Ceramo wordt geextrudeerd op 250 graden en een verwarmd bed op 110 graden. Het eindproduct is duurzaam en solide. Het is hittebestendig tot 102 graden celcius.

 

Ceramo-Tex gaat nog een stap verder: De uitwendige oppervlakte is een homogene gestructureerde oppervlakte. Ceramo-Tex heeft nauwelijks last van thermische warp. Acrylverf hecht goed. Tevens is Ceramo-TEX goed isolerend.