CraftBots en een Flatje

Onze betrokken CraftBot gebruikers Didi en Alexander gebruiken al jaar en dag een CraftBot plus printer. Recent hebben ze ook een CraftBot 3 dual printer aangeschaft.

Hun website is hier te vinden.

Het volgende artikel verscheen in het AD over hun werkzaamheden:

3D-printers in flatje schrijven geschiedenis

3D-printen:  De Pokémon-gekte op Kijkduin gaf een Schevenings stel een vliegende start. ,,Maar onze groei mag niet ten koste gaan van anderen of het milieu.”

Het begin van het succes, de Bulbasaurplantenbak

 Het begin van het succes, de Bulbasaurplantenbak © NICO SCHOUTEN

In een klein appartement op Scheveningen staan drie 3D-printers manen, raketten, kunstwerken, sleutelhangers en onderdelen uit te printen.

Didi Walakutty (26) en Alexander Poth (25) zijn de trotste eigenaren van Printing the future, een Schevenings bedrijf dat voortkomt uit een jeugd waarin aan modellen werd geknutseld. Aanvankelijk had Didi geen brood gezien in een 3D-printbedrijf, maar nadat haar vader, die een schildersbedrijf heeft, een waardeloos geworden kitspuit (van 100 euro) met een door Alexander geprint onderdeeltje (van 5 cent) in vijf minuten kon repareren, begon ze zich toch voor het 3D-printen te interesseren.

Nu is ze verantwoordelijk voor het softwaregedeelte van het bedrijf. Alexander doet de hardware, die hij in kasten plaatste omdat de bedrijfsruimte waar geprint wordt tegelijkertijd woonkamer, eetkamer en keuken is. ,,Met de printers in kasten heb je minder last van de herrie. We wonen klein, dus we moeten creatief zijn.”

Alhoewel het met het lawaai wel meevalt. Het is alsof een grote kater ligt te spinnen als de printer langzaam en gestaag een ananas voor een klant in Amerika opbouwt. ,,Hoe langzamer hoe beter als het op printen aankomt”, zegt Poth. Dus staan de printers ook te snorren als Walakutty en hij ‘s nachts liggen te slapen.

Een ananas op een 3Dprinter © NICO SCHOUTEN

Printing the future kende in 2016 een vliegende start met de Pokémon-gekte op Kijkduin. ,,Ons eerste product was een Bulbasaurplantenbak. Dat groene diertje werd meteen een hit. Het was mazzel”, zegt Poth. Printing the future heeft nog niet genoeg omzet om het gezin volledig te kunnen dragen. Poth werkt daarom ook nog als ober bij Bleyenberg aan de Haagse Grote Markt.

Door hun klanten komen ze in nieuwe werelden. ,,Als je een paar honderd sleutelhangers met een logo moet printen is dat niet echt spannend, maar als iemand vraagt om een exact schaalmodel van de maan of een planeet dan leer je fascinerende dingen kennen. De ruimte heeft sindsdien onze interesse. Vervolgens print je op verzoek een klassiek beeldhouwwerk of een kitscherige ananas zoals deze”, zegt Poth, die denkt dat 3D-printen de toekomst heeft. Niet met vervuilende materialen maar met biologisch afbreekbaar plantaardig filament. Het basismateriaal dat onder meer van cassave- en maïsmeel wordt gemaakt, ligt onder tafels en kasten in de woonkamer opgeslagen. Naast de vuilniszakken vol met ‘packing peanuts’ (ook van maïs), die gebruikt worden om de dozen die verstuurd worden op te vullen.

,,We geloven in een groene toekomst en ons doel is niet alleen producten te printen, maar ook projecten te starten die te maken hebben met de toekomst, de mensheid en het milieu”, staat op hun website te lezen.

Grote woorden

,,Grote woorden”, geeft Walakutty toe. ,,Maar eigenlijk menen we ze wel. We zijn nog klein maar we groeien wekelijks. Dat is leuk voor ons, maar dat mag niet ten koste gaan van anderen of het milieu. Want behalve ondernemers zijn we ook twee idealisten. Eerlijk gezegd verbaast het ons hoe goed dat samengaat.”

Producten waarbij de ruimte vaak het centrale thema is

Hun website is hier te vinden.