SBS filament (Nederlands)

Dit is een nieuw soort filament gebaseerd op SBS en glad te maken met D-Limonene. Hierdoor kunnen de ondoorzichtige kleuren glad gemaakt worden (de ribbeltjes van de lagen verdwijnen) en de transparante kleuren doorzichtig. De transparante kleuren lijken daardoor op glas, zoals bijvoorbeeld toegepast in gebrandschilderde ramen. De neutrale kleur “transparant” lijkt na behandeling nagenoeg gelijk op vensterglas!

SBS-Glass” Filamentarno Prototyper T-Soft.

Dit is 1.75mm Filament gebaseerd op Styrene-butadienerubber (SBS), vergelijkbaar met het rubber van autobanden, en is ongeveer net zo flexibel.  SBS-Glass (T-Soft) is transparant en SBS-Solid (S-Soft) is ondoorzichtig.

Poly styreen-butadieen-styreen, of SBS, is een harde rubbersoort die wordt gebruikt voor zaken als de zolen van de schoenen, loopvlakken van autobanden en andere toepassingen waar duurzaamheid belangrijk is.
Polystyreen is een taaie harde plasticsoort, dat SBS zijn duurzaamheid verleend. Polybutadieen is rubberachtig, en dit geeft SBS zijn rubber-achtige eigenschappen. De gevormde ketens maken het mogelijkheid dat SBS zijn vorm oorspronkelijk vorm behoudt, na te zijn uitgerekt.

Kortweg zijn de voordelen van SBS:

 • Licht flexibel en sterk. Autobanden zijn van hetzelfde materiaal gemaakt.
 • Als één van de weinige filamenten eenvoudig glad te maken met Sinaasappel extract (D-Limonene). Hetzelfde effect als ABS dat met aceton glad gemaakt kan worden.
 • Door het te behandelen met D-Limonene wordt het glad
 • Diepe glas achtige transparante kleuren beschikbaar en een aantal “solid”kleuren.
 • Foodgrade, dus in essentie geschikt voor gebruik in combinatie met voedsel en speelgoed.
 • Geen geur tijdens het printen
 • Vloeit prachtig tijdens het printen, de lagen hechten geweldig.
 • Geen thermische warp tijdens het printen.
 • Hoge constante kwaliteit

Het voordeel tegenover andere filamenten  is dat SBS-Glass opgelost kan worden door “D-Limonene”. Een vloeistof gemaakt middels extraheren uit sinaasappelschillen. Door D-Limonene egaal te sprayen over de 3D Print, lost de oppervlakte een beetje op en vormt een egaal geheel. Na het verdampen ontstaat er een gladde huid. Een dergelijke transparantie is met andere filamenten nog niet mogelijk.

Dit verdampen kan het beste versneld worden -na een minuut-  met bijvoorbeeld een haarföhn na het aanbrengen van D-Limonene.

limonene

limonene2

SBS-Glass wordt geleverd als 1.75mm filament op 750gr spoelen, ingepakt in zip lock hersluitbare zakken, in een kartonnen doos.


Extruder temperatuur van 190 tot 240 °C (210-230 °C extruder temperatuur aanbevolen).

Hoe lager de temperatuur, hoe minder Oozing of Stringing zal optreden. Oozing is het lekken van gesmolten filament onder invloed van de zwaartekracht, wanneer er niet geëxtrudeerd wordt. Het effect daardoor wanneer er “getravelt” wordt naar een volgend print eiland, wordt ‘stringing’ genoemd, oftewel dunne spinragachtige draden tussen de printplekken. Wij hanteren een print temperatuur van 215 graden, maar e.e.a. is afhankelijk van afwijkingen en geometrie van uw hotend.

Aanbevolen temperatuur bed 60°C op kapton of op een glasbed behandeld met “Gravity Spray” of “3D Lac”

SBS-Glass kan ook op een onverwarmd bed geprint worden.


Bowden

Wij hebben SBS getest middels een direct-drive extruder. SBS kan ook met een Bowden extruder geprint worden, maar kan mogelijk de volgende aanpassingen vergen:

Verminderen van de kracht van de veer die de aanklemming verzorgd op de gear van de hotend. Dit omdat SBS plastisch kan vervormen en daardoor zodanig vervormd raakt dat het daarna niet zonder weerstand door de filament tube geleid kan worden.

Ook moet er een minimale afstand zijn tussen de aandrijving van het filament en de tube. dit omdat SBS licht flexibel is en niet teveel kans mag hebben om te ‘knikken’ voor de filament tube.

 


Verdere gegevens van SBS-Glass:

 • De elasticiteitsmodulus van SBS-Glass is kleiner dan ABS. Dat wil zeggen dat de geprinte objecten flexibeler zijn. De rek bij breuk> 250%. SBS-Solid  breekt dus pas na extreem te zijn uitgerekt.
 • SBS-Glass filament geeft nauwelijks tot geen geur af wanneer het gesmolten is en wanneer 3D geprint wordt. Mensen met een zeer gevoelige neus kunnen het gesmolten filament ruiken op 30 cm afstand, maar dat betreft vooral de toegevoegde kleurstoffen. Transparant SBS-Solid heeft geen geur.
 • SBS-Glass is goedgekeurd voor contact met voedsel dat is gecertificeerd op de gebruikte grondstoffen in Rusland. De kleurstoffen hebben ook een dergelijk certificaat.
 • SBS-Glass is goedgekeurd voor de vervaardiging van medische hulpmiddelen en speelgoed in Rusland.
 • Zowel transparant als ondoorzichtig gekleurde kunststoffen, alswel metallics hebben dezelfde basis. Wanneer er een kleur wordt gewisseld tijdens het 3D printen, hoeven de instellingen niet gewijzigd te worden.
 • Er vindt vrijwel geen kromtrekken, oftwel thermische warp, plaats door temperatuurspanningen. Eenvoudig te printen dus! Ook is SBS-Glass niet gevoelig voor delaminatie. De 3D print is gemakkelijk los te maken van het printbed na afkoelen.
 • SBS-Glass neemt geen vocht op! Echter: houdt het in de verpakking om geen stof te verzamelen.
 • De geproduceerde diameter is erg constant: 1.75mm. Er zijn nauwelijks afwijkingen in dwars op het filament: het is dus echt rond en nauwelijks ovaal.

Mechanische en Chemische gegevens SBS-Glass 

print temperatuur 190-240 ° C (210-220 ° C wordt aanbevolen)
dichtheid 1,01 g / cm 3
vochtopname 0,07%
trekmodulus 1.350 MPa
buigmodulus 1.450 MPa
treksterkte 24 MPa
Rek bij breuk 250%
buigsterkte 36 MPa
Shore (HSh) 68
Rockwell hardheid (HRB) 118
Izod slagvastheid (23 ° C) 3,5 kJ / m 2
Izod slagsterkte met gekerfd specimen (-30 ° C) 2,8 kJ / m 2
Izod-kerfslagvastheid (23 ° C) 35 J / m
glasovergangstemperatuur 80 O C (dat is hetpunt waar een materiaal ‘rubberachtig’ wordt)
verwekingstemperatuur 76 o C
Krimp tijdens de vervaardiging van producten 0,2-1,2%
doorzichtigheid 90% (geldt voor T-Soft)
De minimale wanddikte 0,3 mm
oplosmiddel:
D-limonene: geëxtraheerde sinaasappel schil. SBS-Glass kan opgelost te worden middels D-Limonene (gemaakt van sinaasappelschillen). Geadviseerd wordt om D-Limonene buiten (of in een zeer goed geventileerde ruimte)  aan te brengen middels een plantenspuit of spray-bottle.  Na het verwerken blijft er een aangename geur van citrusvruchten achter op de print ;-). Direct – of enkele minuten- na het bespuiten de D-Limonene verdampen middels een föhn, totdat het object niet meer kleverig aanvoelt. Bij dunne wandjes snel na het aanbrengen föhnen, anders smelt het object zelf snel weg.

Bij “Vase Mode”, oftewel een enkele extrusie als huid van het object (zoals bij de “spiral” functie van Slic3R, dan hanteren we een laaghoogte = 25% van de Nozzle diameter. Dus een laaghoogte van 0.25mm bij een Nozzle met 1mm diameter. De printsnelheid hangt af van het vermogen van de hotend, maar bij een standaard 40W /24 V heater printen we de perimeter op 20-30mm/s.

 • De wanddikte (Pathwidth)  is optimaal 1.5mm bij een Nozzle van 1.0mm en een laaghoogte van 0.3mm.
 • De wanddikte (Pathwidth)  is optimaal 1.2mm bij een Nozzle van 1.0mm en een laaghoogte van 0.2mm.
 • De wanddikte (Pathwidth)  is optimaal 1.0mm bij een Nozzle van 1.0mm en een laaghoogte van 0.1mm.

 


limonene (5) kreeft (9) kreeft (7)flesjes (2)

gelaagd (4) gelaagd (3) gelaagd (2) flesjes (12)

flesjes (8) flesjes (5) flesjes (4)