Onverwacht Heater uit wanneer met ABS wordt geprint.

We hebben een aantal malen gemeld gekregen dat printen met ABS mislukte. Dit met name omdat de temperatuur van de extruder meteen na start print wegzakte. Dit is gelukkig eenvoudig op te lossen!


 

In de firmware van de CraftBot is ingesteld dat wanneer de extruder temperatuur de 250grC overschrijdt de extruder automatisch wordt uitgezet. Helaas wordt de print niet tevens gestopt of gepauzeerd.

Het is helemaal ongelukkig dat de standaard profielen voor ABS van CraftUnique zelf zijn ingesteld op 250 graden, zodat printen met deze profielen tot mislukken is gedoemd.

Dit probleem is op verschillende manieren op te lossen:

  • Wanneer met de “Easy Mode” Preset voor ABS is gesliced, dan maakt CraftWare automatisch een nieuw profiel aan “Current Easy Preset”. Onder “temperature” kan dan de “head temperature” aangepast worden naar bijvoorbeeld 235 grC voor ABS. Uiteraard het profiel “storen”, dus opslaan.
  • Bij een eigen profiel geldt hetzelfde: De extruder temperatuur aan te passen naar 235 graden voor ABS, of 245 graden voor PETG.
  • Gebruik onze profielen, waarbij dit probleem niet voorkomt!

 

Wanneer er echter daadwerkelijk een hogere extruder temperatuur gewenst is, dan kan de firmware bij de start van elke print de instructie krijgen deze maximale temperatuur te verhogen. Dit kan worden gedaan in de start Gcode van het gebruikte profiel. Overigens is een hogere temperatuur dan 250 grC voor de PEEK Nozzle niet raadzaam.

U moet de volgende regel toevoegen in de start Gcode om de maximum temperatuur te overrulen naar 270 graden:

M4003 S270; set the max temp in the firmware

Dit ziet er dan zo uit:

M4003

 

 


 

In onze profielen is die optie al ingebouwd. Zie hieronder voor een uitleg:

In de startGcode zijn er een aantal firmware tweaks opgenomen die niet actief zijn.

Mocht u die opties willen gebruiken, dan van die regel de “;” verwijderen. Het weer beginnen met de regel met “; ” schakelt de optie weer uit.

Een en ander is getest maar wordt niet aangeraden voor beginners om meteen te gebruiken. Wacht daar beter mee tot u meer ervaren bent.

;M906 X50 ; XY motor stroom hoger standaard X33  voorkomt overshoot van de XY extruders bij hoge snelheden

;M1203 A88 D66 F1200; fellere acceleratie; standaard is A66 D44 F240  geeft een consistentere en snellere print

;M4003 S270; set the max temp in the firmware boven 250 graden schakelt de firmware anders de heaters uit

En in de End Gcode kan evt het bed aan einde print naar de bodem van de CraftBot gestuurd worden.

;G1 Z200 F2400 ; move bed to bottom