1 kG filament, 1.75mm. Budget filament.

Dit PLA filament behoort tot de budget klasse: wij printen er naar tevredenheid mee. Echter de diameter varieert wel eens en soms is het filament wel erg ovaal. In het algemeen zie je dat niet bij de meeste prints. Wanneer er echter hoge kwaliteit verlangd wordt, dan kunt u beter een “Premium” filament kiezen. Die komen meestal op 750 grams spoelen, en kosten vergelijkbaar (per kG) tussen de 40 en 50 Euro. Refil, Colorfab  en Innofil3D zijn bekende merken wat dat betreft. Zelf hebben we er echter geen ervaring mee. Het enige Premium filament dat wij beschikbaar hebben is SBS.

Polylactic acid of polylactide, kortweg: PLA is een thermoplastisch aliphatisch polyester gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals mais of zetmeel.
PLA heeft een relatief lage smelt temperatuur (175 gr celcius) en een lage Glas transitie temperatuur (50 gr celcius). De glas transitie temperatuur is het punt waar materiaal flexibel ‘rubberachtig’ wordt.

Basis instelling printer:
Extruder temperatuur: 200°C (langzaam printen en weinig Oozing) – 220°C (snel printen en meer Oozing).

Verwarmd Bed temperatuur: 60°C (uitgaande van een glas bed,en een watergedragen kleefstof als ‘Gravity Spray’ (beiden tevens beschikbaar in de webshop)

Meet de diameter van het filament op diverse plekken en in verschillende richtingen met een electronische schuifmaat. Neem het gemiddelde van de metingen over in de instelling “filament diameter” in de slicer. Print een test kubus en wijzig eventueel die instelling. Een grotere diameter in de slicer bewerkstelligt minder geëxtrudeerd plastic per mm. Een kleinere diameter is meer plastic; kortom een ‘vettere’ print.

Kijk voor tips op de “CraftBlog / Support” sectie van CraftBot.nl