Vervangen van de bekabeling bij eerdere modellen CraftBot (met kabel chain)

De eerdere modellen CraftBot hebben de bekabeling in een ‘kabel chain’ lopen. Door intensief gebruik kunnen sommige kabels (zoals die van de heater van de extruder) sneller slijten en moeten vervangen worden. In nieuwere modellen van de CraftBot is deze kabelchain vervangen door een robuustere “flat cable”, die -wanneer nodig-  tevens simpeler te vervangen is.

Een kort stappenplan hoe we zelf eea vervangen:

1.  stroom van de craftbot
2.  bovenplaat en achterplaat verwijderen, zorg dat de connectors van resp. LED licht en ventilator worden uitgenomen alvorens de platen geheel er af te rukken (kromme connectortjes anders, zoals bij ons de eerste keer)
3.  Zie tevens deze post voor demontage bij de extruder: (uiteraard alleen bedoeld voor het plaatje voor het losschroeven van de heater alsmede de kabel fasteners onder de extruder.
4.  de fanset losnemen door de twee schroefje bovenop te lossen en de connector af te nemen.
5.  de thermistor voorzichtig uit de hotend trekken. De heater cartridge is bevestigd met een kleine inbus bout. Deze met de platte kant van een nieuw inbussleuteltje losschroeven. De geronde kant maakt het boutje vaak dol. Zie tevens deze <https://www.craftbot.nl/2015/09/06/als-de-extruder-volledig-verstopt-is/> post. (uiteraard alleen bedoeld voor het plaatje voor het losschroeven van de heater alsmede de kabel fasteners onder de extruder.
6.  de arm die de cable chain draagt losschroeven (4 boutjes)
7.  de cable chain losmaken met een platte schroevendraaier van de endcaps, ofwel de schroefjes van de endcaps losdraaien. Er zit er 1 bij de extruder, 2 in de knik op de draagarm en de 4e bij de linksachter motor.
8.  de links achter motor losmaken zodat de kabeldoorvoer bereikbaar komt
9.  de betreffende connectors losmaken op de printplaat, vergelijk ze met de nieuwe connectors en schrijf er de naam bij.
10. de X end-schakelaar op de extruder losschroeven. De bevestigingsplaatjes en schroeven hergebruiken
11. Verdeel de nieuwe kabelchain in twee stukken, gelijk aan de bestaande kabelchain
12. De nieuwe kabelboom /chain aanbrengen. middels de schroeven of het weer terugschuiven in de endcaps. Werk vanaf de extruder naar de printplaat toe.
13. Zorg voor voldoende ruimte in de kabel zodat hij weer op de hotend aangesloten kan worden. Anders moet je de boel weer demonteren om weer ruimte te krijgen.
14. De kabels van de heater schoonstrippen en evt vertinnen.
15. Aansluiten van de kabels op de de printplaat
16. de draagarm van de kabelchain terugmonteren
17. de motor links achter terugmonteren en de timing belts op spanning zetten
18. de hotend monteren, zoals in de eerder genoemde post: de thermistor diep in het gaatje duwen, de heater weer vastzetten met de inbusbout, de kabelfasteners weer aanbrengen. Na het vastzetten van de kabelfasteners kijk of de kabels (met name de thermistor) niet kan bewegen, anders gaat die foutmeldingen geven.
19. fan set terug monteren
20. boven en achter plaat terugmonteren, connectors weer terugplaatsen
21. en even testen